Bartók-Pártay Clan

A - már nem is olyan - frissen alakult Bartók-Pártay klán blogja.

Friss topikok

  • gesztenyecico: @mindenlébe: Hehe :) Ez edes, Emma szuper fej, imadom amiket mond :) (2011.10.21. 12:07) Kedvenc nadrag
  • mindenlébe: okos!!!! :) (2011.10.20. 23:12) Futes
  • mindenlébe: huha, dolgozo Anyuka lettel! Elvezd ki minden elonyet, es ne legyen lelkiismeretfurdalasod. A gyer... (2011.09.14. 21:44) Elso nap az irodaban
  • mindenlébe: heheee, ez isteni :):) (2011.08.26. 22:26) Pillanatok
  • mindenlébe: Boldog szülinapot Gordi!!! Mi is örülünk hogy vagy :) (2011.08.09. 21:52) Eltelt egy ev...

Láz

2011.02.26. 20:23 | gesztenyecico | Szólj hozzá!

A pentek estenk a mult heten sem sikerult izgalommentesre, bar nem a rokak latogattak el hozzank, hanem virusok, es sajnos nem is mi, nagyok voltunk a celpont, hanem az egyetlen kicsi. Igy atestunk a tuzkeresztsegen, a gyerekunk eloszor volt beteg.

Kicsit nyugos volt mar delutan is, de gondoltam, csak nem tudott aludni es faradt, meg amugyis az inyen latszik, hogy bujik az a fogacska, de aztan este nehezen ment az elalvas, es sokszor felsirt, folyton vissza kellett hozza mennem. A hatodik alkalommal aztan feltunt, hogy meleg a kis arca, na, elo a lazmerot... A homloka izzott, a lazmero csik 38.5-t mutatott, eleg ideges is lettem, de a honaljaban csak 36.9-t mertuk, vissza is tudtuk altatni, nem igazan ertettuk a helyzetet. Aztan ejfelkor mar rendesen lazas volt, megprobaltuk beadni neki a kiskanal Calpolt (paracetamol szuszpenzio gyerekeknek), nem reszleteznem, mennyire sikeres ez egy siro hathonapos eseten. Forgolodtunk az agyban, nem talalta a helyet, vegul en felig ulve, Gordi pedig a karomba bujva vegre elaludt. Hajnalban sirva ebredt, nem tett jot, hogy osszebujva jol osszemelegedtunk, lazas volt ujra, nem akart szopizni, lazcsillapitot alig lehetett beletolteni (ezuttal Nurofent, ez ibuprofen hatoanyagu, igy a kettot felvaltva surubben lehet adni gyogyszert, ezt kesobb a doki is ajanlotta: napi 3 Nurofen es 4 Calpol fer bele, ezzel lehet sakkozni), nagyon keserves volt. Kezdtem nagyon ideges lenni, nem tetszett ez a csillapithatatlan siras, ez nem lehet szimplan csak fogzas (hogy most a fog okoz-e lazat egyebkent vagy sem... ahany doki annyifele velemeny), felhivtam az ugyeletet, mig Alba ringatta Gordit. Egy kedves doktornovel beszeltem, o nem nagyon aggodott, de elmondta hova mehetunk reggel, hol van szombaton rendeles. Feloltoztunk es utra keltunk, termeszetesen szakado esoben. Jo sokat kellett varni a rendeloben, de a recepcios no kedves volt, keritett nekem egy ures szobat, ahol szoptathattam, mert a varo kenyelmetlen szekein sehogy sem talaltam a helyem, nemhogy meg kihamozzam magam a kendobol, puloverbol, trikobol, mindezt babaval a kezemben... Mindegy, vegul sorrakerultunk, egy kozepkoru ferfi fogadott minket, megvizsgalta Gordit, mindig elmondta mit fog csinalni, hogy tartsam a gyereket, es mindig tartott egy kis szunetet is, hogy megnyugtathassam a nyugos gyereket, szoval pozitiv volt az elemeny amennyire lehet. Nem talalt semmi gondot, fulek, torok, tudo rendben, nem hany, nincs hasmenes, nincs dehidratalva, nincsenek kiutesei, egyszoval semmi baja, csak lazas. Virus. Menjunk haza, adjuk a lazcsillaptot, es varjunk amig elmulik.

Kezdetet vette a harc a laz ellen, o is rosszul viselte, en is, sokat sirt, es leginkabb akkor hagyta abba, mikor delutanra elfogyott nekem is az erom, es en is sirva fakadtam. Csak nezett ram csodalkozva a kisirt szemeivel es nem ertette, hogy most mi van. Az ejszaka volt a melypont, felszokott a laza 39.8 fokra, izzott a pici teste es reszketett, es reszkettem en is, de ilyenkor nem hagyhatja el magat az ember, Alba adagolta a lazcsillapitot, en toltottem a furdetovodrot vizzel, hogy csinaljunk egy hutofurdot. Halas vagyok, hogy a laz a lelektani 40 fokot nem erte el vegul. Hajnalban ujra 39 felett volt a laza, de utana raereztunk, hogy kell adagolni a gyogyszert es mikor, hogy megelozzuka dramat. Ehhez meg egy akadalyt kellett elharitanunk, ki kellett talalni, hogy kell adagolni a szuszpenziot ahhoz, hogy a gyerek ne oklendezzen vissza bizonytalan mennyiseget belole. Igy volt, hogy a delelotti adagbol szinte semmit nem nyelt le, de akkor mit tegyunk? Nem adhatok neki talalomra csak ugy valamennyit, de par orat ki kell huzni akkor lazasan? Igy volt masfel orank, hogy - reszben a faradsagtol - szunet nelkul sirt, egyszeruen sehogy sem tudtunk segiteni rajta... Borzaszto volt. Ujra vizes vodor, majd ajult alvas harom oran at.

Hetfo delutan meg kapott fel adag lazcsillapitot, de este gyogyszer nelkul fektettuk le, kedden pedig teljesen laztalan volt egesz nap. Azert a betegseg megviselte, sokat aludt es minden aprosagra sirva fakadt, pedig ez azert nem jellemzo ra. Szerdara visszatert a jokedve is, meggyogyult, tul vagyunk rajta. Nagyon nagyon jo, hogy vege, tudom lesz meg beteg, es tudom, hogy ez normalis, meg az is, hogy mi ettol olyan aggodast eltunk at, amilyet korabban sosem...  

A harom nap alatt sokmindent ki kellett tapasztalnunk es meg kellett tanulnunk, ezeket most sorban osszeszedem, hatha egyszer erre teved egy kobor szulo akinek jol jonnek ezek. Illetve ha barki kiegeszitest tenne, mi is nagyon halasak lennenk.

Tippek a lazas kisbaba szuleinek: (a felreertesek elkerulese vegett ezek nem orvosi tippek, csak otletek az eletunk megkonnyitesere)

  • Hazi lazlap. A dokitol hazaerve egy papirlapot ragasztottam a haloszoba ajtajara, hogy erre irjuk fel mikor mekkora lazat mertunk es mikor melyik gyogyszerbol kapott. Ez igazan masnap latszott mennyire hasznos. Egyreszt a faradsagtol es izgulastol hajnalban mar nem tudtuk felidezni biztosan, hogy melyik lazcsillapito jon, masreszt igy egy pillantas alatt latszot, hogy mennyi ido alatt es mennyi ideig hat a gyogyszer. Vegso soron ha ujra dokihoz kellett volna menni, csak meg kellett volna mutatni neki a papirt, o is jobban latja, hogy mi tortent az elmult napokban, mintha szoban kene magyarazni.
  • Gyogyszer beadasa. A lazcsillapito szuszpenzio suru, a Calpolt kanallal probaltuk belecsorgatni Gordi szajaba, a Nurofenhez viszont jart egy fecskendo, az hatekonyabbnak tunt, a Nurofent viszont igy is mindig kioklendezte Gordi, erolkodott, szornyu hangok tortek fel belole, vergodott, majd kijott az egesz. Azon tul, hogy ezt nezni is remes volt, semmi ertelme sincs, de nem ertettuk mi a baj. Aztan megprobaltuk a Nurofent is kanallal, de akkor kiderult, az olyan suru, hogy nem csorog. Aha, hat ez a baj, szegenynek egyszercsak a szajaba kerul egy nagy suru ragacs, ami se ki se be... Innentol kezdve a fecskendoben higitottuk a gyogyszert vizzel, sot a Calpolt is, majd fel kobcinkent nyomtuk a szajaba. Gordi persze igy sem lelkesedett az otlettol, hamar rajott, hogy ha meglatja a fecskendot, ossze kell szoritania a szajat. Igy kuzdottunk, persze uvoltott, de akkor kinyitotta a szajat, egy adagot be lehetett lokni, o meglepodott, nyelt egyet, majd kezdtuk a musort elorol. Ez tiszta horror, egy cseppet sem volt jo erzes ezt csinalni, de ezeddig ez volt az egyetlen modszer ahogy a lazcsillapitot bele tudtuk tolteni. Esetleg valakinek egyeb otlet? A kup persze mas lenne, de az csak receptre kaphato, igy nem allt rendelkezesre, de legkozelebb meg akarom kerdezni a dokit, hogy mit gondol errol.
  • Idonyeres. Voltak laztalan oracskak, olyankor Gordi olyan volt mintha semmi baja nem lenne, de az ido nagy reszeben sajnos lazas volt, es ezt nagy nyugoseggel viselte. Pedig neha szukseg volt egy-ket percre, mikor nem tekereg a karunkban sirva es nem vergodik, mert lazat kellett merni, pelenkat kellett cserelni, gyogyszert kellett elokesziteni...stb. Minden trukkot be kellett vetni, ezek kozul hatasos volt barmely kedvenc mondoka vagy dal eljatszasa (szelesen gesztikulalva, hangszin valtoztatasaval - incy wincy spider volt nalunk a jolly joker), egyebkent tiltolistas targyak kezbe adasa (mobiltelefon), illetve fel orara a melyhutobe tett ragoka aratott meg sikert, egyreszt lefoglalta az elmeny, hogy valami nagyon hideg, masreszt mintha kulon jolesett volna neki lazasan valami hideget szopogatni.
  • Ruha azaz pucerkodas. Gyakorlatilag harom napig csak egy szal body volt rajta, es ha felment a laza ezt is levettuk, vagy legalabb a hasan felhajtottuk neki. Kritikus percekben pedig pucer volt teljesen, hogy le tudja adni a hot. Neha finoman fujtam is a testet, hogy jobb legyen. Probalkoztam hideg nedves pelenkaval megtorolni a homlokat (en ugy emlekeztem, hogy nekem ez lazasan jolesik), de ezt kifejezetten utalta, aztan rajottunk, hogy egy meleg nedves vatta jobban mukodik (hat persze), es ahogy azutan szarad peldaul a kis pocakja, az is eleg eredmenyesen husit. 
  • Laz. Nem tudom mennyire altalanos ez minden babara, ki kell tapasztalni, de engem meglepett hogy igy mukodik, es ennyire jol nyomonkovetheto a folyamat, ha az ember egyszer tudja mit figyeljen. Gordinak eloszor mindig a homloka lett forro, aztan az arca, a vallai, majd a teste, vegul a vegtagjai, de ha azok is melegek voltak, akkor 39 fok felett volt biztosan a laza. A lazcsillapito korulbelul egy ora utan kezdett hatni, ami vegtelen hosszu idonek tunik ilyenkor, en eloszor egeszen ketsegbeestem, hogy miert nem megy mar le a gyerek laza, mikor fel oraja benne van mar a gyogyszer. Es eloszor a vegtagjai hultek le, akkor mar tudtuk, hogy kezd hatni, aztan a teste, es a homloka maradt meleg a legtovabb. Igy a pici teste es a homloka homersekletkulonbsegebol jol meg lehetett saccolni, hogy hol tartunk, igy tudtuk egy ido utan mikor adjunk ujra gyogyszert, hogy 38 fok korul megallitsuk a lazat es ne egy fel ora mulva az izzo, uvolto babaval kelljen kuzdeni. Nekunk ezuttal 4-5 ora tartott a lazcsillapito hatasa.

Ha eszembe jut meg valami, akkor megtoldom majd a bejegyzest, de nem akarok tovabb ulni rajta, posztolom...

 

Címkék: betegség gordon

A bejegyzés trackback címe:

https://bartok-partay.blog.hu/api/trackback/id/tr82681572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása