Bartók-Pártay Clan

A - már nem is olyan - frissen alakult Bartók-Pártay klán blogja.

Friss topikok

  • gesztenyecico: @mindenlébe: Hehe :) Ez edes, Emma szuper fej, imadom amiket mond :) (2011.10.21. 12:07) Kedvenc nadrag
  • mindenlébe: okos!!!! :) (2011.10.20. 23:12) Futes
  • mindenlébe: huha, dolgozo Anyuka lettel! Elvezd ki minden elonyet, es ne legyen lelkiismeretfurdalasod. A gyer... (2011.09.14. 21:44) Elso nap az irodaban
  • mindenlébe: heheee, ez isteni :):) (2011.08.26. 22:26) Pillanatok
  • mindenlébe: Boldog szülinapot Gordi!!! Mi is örülünk hogy vagy :) (2011.08.09. 21:52) Eltelt egy ev...

Gordi nyolc honapos

2011.04.10. 00:39 | gesztenyecico | Szólj hozzá!

...meg fogom irni, nem felejtettem el, a fenykep is meg van hozza mar, de meg igy is sorakoznak elottem felig megirt beszamolok... de mostmar tenyleg aludni kene mennem, ki tudja mikor kukorekol jo reggelt kiskakasunk :)

Eltelt megint egy honap, mar a nyolcadik. Nezem az utcan a nagy pocakokat, ok akkortajt tudhattak meg, hogy babajuk lesz, mikor a mienk megszuletett. Pici babakat latva meg mindig eszebe jut, hogy nahat, a mienk mar milyen nagy! Es kozben meg azert meg olyan pirinyo meg mindig...

Ebben a honapban a mozgasfejlodes mellett Gordi inkabb az agyara koncentralt, latvanyosan fejlodott a vilagrol alkotott kepe, nyilvanvaloan megert dolgokat, es egeszen hatarozott akarata lett. Egyreszt mivel melegebb lett az ido, masreszt mivel meg sokat mozog, es a rugdalozoban folyton csuszkalt a laba, a kis bodikra altalaban csak egy gatyot huzok, a hajat is levagtuk, egeszen kisfius lett, mar nem az a puha kocos kisbaba mint regen. Mi is uj kihivasok ele kerulunk, az elso hetek, honapok megtanitottak, hogy kell egy babat gondozni, lenyegeben nagy nagy szeretet, elfogadas es turelem kellett csupan, de egy kisbabat nem kell a klasszikus ertelemben nevelni. Most erzem viszont eloszor, hogy szulokent kell dontenunk, reagalnunk... mintha egy pokerjatszmaban most emelnek a tetet. Bevallom, kicsit lefagytam, mikor szavakba ontottem ezt az erzest. Nagyon izgalmas.

Na, de nezzuk a helyzetjelentest, 8 honapos, majdnem kilenc kilo, megtovabb vilagosodott a haja, ami eros es suru, tapintasra mar most olyan mint Albae, rendes felnotthaj, nem babapihe. A szeme szine nem valtozott, meg mindig szurkeskek.

Mozgas: szepen es gyorsan maszik, kepes az egesz lakast atszelni, ul, terdel, es amint modja van ra, felall kapaszkodva, allasbol pedig szepen puhan visszacsuccsen. Nagyon ritkan borul mar csak fel, leginkabb csak ha mar faradt. A finommozgasa is fejlodott, osszeut ket targyat, illetve egyet tart a kezeben, a masik tenyerevel meg utogeti. Megvan a csippento reflex is, meg nem tokeletes, de huvelyk es mutatoujjaval megragad apro dolgokat, legnagyobb oromomre a szonyegrol osszeszedett szoszokkel es morzsakkal gyakorol (a porszivo gyakoribb vendeg lett nalunk). Az integetest gyakoroljuk hetek ota, minden reggel mikor Alba elindul, az ablakbol is nezzuk es integetunk, vagyis en. Mult het vegen ugy tunt, hogy sikerult neki is, azota razta a kis kezet o is neha mikor en, de inkabb nem. Sebaj, gyakoroljuk kitartoan :) A joido hozott tobb remek piknikezest, igy a fuvet is megszokta, nem probalja azonnal megenni, es le mer maszni a pokrocrol!

Kommunikacio: fogalmam sincs mekkora a passziv szokincse, es hogy azok a szavak amiket megert pontosan milyen jelentesel is tarsulnak, de van nehany dolog amit nyilvanvaloan ert. Az egyik a "hoppa", amire (hacsak nem vonja el valami nagyon a figyelmet) felem fordul (vagy oda is maszik hozzam), es emeli a kezeit, hogy felvehessem. Ez az etetoszekbol kivevesnel nagyon praktikus. A masik az elkoszonesnel hasznalt "pápá". Egyik delelott jatek kozben valamire mondtam neki, hogy pápá, es meglepetten korulnezett, hogy ki megy el. Illetve, ha kimegyek teregetni, szemmel tart a szobabol nagyon, de egyik alkalommal, integettem es mondtam neki, hogy pápá, jaj, szegenykem nagyon keserves sirasra fakadt. Valoszinuleg erti a nem szot is, de ahhoz hogy eredmenye legyen, nagyon fontos a hangsuly is, es ezt nem, lehet imitalni. Ha nem mondom szivbol, akkor mintha a falnak beszelnek, de ez nem meglepo. Sok tiltott dolog nincs, de a melyhuto megott matatas az ilyen. Ebben a helyzetben ugy latszik meggyozo vagyok, mert azonnal elveszi a kezet es eljon onnan... Gondolom ez a hatekonysag se fog orokke tartani :) Persze o is beszel, kiserletezik a hangjaval, ket kedvencem van, mikor a hordozoban a vilag szepsegebe belefeledkezve magyarazza, hogy "nenenegyededede", es mikor ebredes utan a karomon ulve mintha a levegot csipkedne az ujjaival, es forgatja a csuklojat, es egeszen finoman, mar mar suttogva olyasmit mond, hogy "zzzsese". Es kozben mindent erto tekintettel mosolyog :)

Szorongas: ahogy a nagy konyvben meg van irva, a maszas kezdetevel a nyolcadik honap tajan megjelentek a szeparacios szorongas elso jelei. Jon utanam, mindenhova, fogja a bokam, mig a wc ulok, a labamnal matat, ha fozok, csak egy pohar vizert kerulok ki a latoterebol, es mar hallom a negykezlabas dobogast a szonyegen, ahogy kozeledik. Ha Alba itthon van es eselyem van egyedul lenni a furdoszobaban, egy percen belul hallom a nyekergest es a kaparaszast az ajton. Nagyon tud kapaszkodni. A nyakamba, ruhamba, karomba, ha epp le akarom tenni, a szoritasa erosodik. Igazabol nagyon szeretem az erzest, ahogy atoleli a nyakam es bujik :) Erdekes mod a helyzet lazabb, ha nem itthon vagyunk, letezik, hogy mashol a sok izgalmas ujdonsag lekoti jobban? Igaz, hogy idegen helyen nem szoktam kikerulni a latoterebol...

Eves: Errol irtam par napja kulon. Vannak nagyon biztato percek, az uj kedvenc a turo, de ma szinte semmit nem evett ebedre. De igazabol nem aggodom, csak szeretnem elvezni, hogy egyutt eszunk, izlenek neki dolgok. A szoptatasok kicsit azert csokkentek, ha rendesebbet eszik, akkor van hogy negy ora is kimarad, ami ujdonsag.  

Alvas: Elhagyott egy nappali alvast, igy most van egy delelott es egy delutan. Utobbi altalaban egy nagyobb menet, ket-harom ora is neha. Az oraatallitas megkavarta a napunkat teljesen, kesobb fekszik, de a koran kelesre egy het alatt visszaallt, tehat kilenc-tiz kozott fektetjuk le, es reggel hetnel tovabb nemigen alszik. Ejjel ebred persze, mostanaban volt parszor, hogy negy-ot orat is lehuzott egyben, meg olyan ejjel is, hogy orankent ebredt sirva. Nem akarok mindent arra fogni, hogy jon a foga, szerintem a hoerzetet nem talalom el mindig, es melege van... igy napok ota nyitott ablaknal alszunk. Egyre tobbszor sikerul simogatassal, osszebujassal elaltatnom, es akkor nem szoptatok, ilyenkor az arcomra teszi a kezet, ugy alszik el. Amugy legalabb haromszor eszik ejjel.

Egy imadnivalo tunder, huncut, vigyorgo kis felfedezo... de nem csopogok itt. Minden percet elvezek :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: alvás gordon hóforduló babamozgás

A bejegyzés trackback címe:

https://bartok-partay.blog.hu/api/trackback/id/tr162813295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása