Bartók-Pártay Clan

A - már nem is olyan - frissen alakult Bartók-Pártay klán blogja.

Friss topikok

  • gesztenyecico: @mindenlébe: Hehe :) Ez edes, Emma szuper fej, imadom amiket mond :) (2011.10.21. 12:07) Kedvenc nadrag
  • mindenlébe: okos!!!! :) (2011.10.20. 23:12) Futes
  • mindenlébe: huha, dolgozo Anyuka lettel! Elvezd ki minden elonyet, es ne legyen lelkiismeretfurdalasod. A gyer... (2011.09.14. 21:44) Elso nap az irodaban
  • mindenlébe: heheee, ez isteni :):) (2011.08.26. 22:26) Pillanatok
  • mindenlébe: Boldog szülinapot Gordi!!! Mi is örülünk hogy vagy :) (2011.08.09. 21:52) Eltelt egy ev...

Őserdő a párkányon

2009.10.12. 01:05 | gesztenyecico | Szólj hozzá!

Mikor reggel végre felkelünk - vagyis egészen pontosan, mikor Egér véget vet az alvásnak a határozott "Elég volt a lustálkodásból Cicó!" felkiáltással -, első dolgom felhúzni a piros roló-függönyt. Ilyenkor nyerhetek még két percet, résnyire nyílt szemmel ácsorgok az ablak előtt és ébrenléti állapotomhoz mérten alaposan szemügyre veszem a párkányon burjánzó kiskertünket. Mivel ezt a röpke gyönyörködest öltözködés után is megejtem, sőt, este a roló leeresztésekor is megismételjük, úgy érzem, itt az ideje bemutatnunk az ablakpárkány lakóit.

Van két burjánzó majomkenyérfánk, az egyikük olyan husi hajtásokat növesztett, hogy ki kell támasztani, mert nem bírja el a saját súlyát. Otthonról érkezett az ezüstös kövirózsa, amely azóta már bő négyszeresére nőtt. Van összesen öt citrom vagy grapefruit palántánk is. Ezeket magról ültettem, de okos módon nem cimkéztem meg a cserepeket, és mostanra már fogalmam sincs, hogy melyikben mi van. Reménykedem, hogy egyszer majd nő rajtuk valami és akkor kiderül. Nem tudom mi lesz ha ezek után mondjuk mandarint teremnek... Igazán csak az egyik citruspalánta kapta el a fonalat és indult rendes növésnek, a többiek kicsit tétovák. Pedig ha igaz lenne, hogy a gazda szeme hízlalja a jószágot, már fő importőrré kellett volna előlépnünk.

Párkányunk két fő büszkesége, azt hiszem, a két kaktuszunk. A szép felefele növő euphorbia (trigona?), amely állítolag nem is kaktusz, hanem kutyatejféle. Ezt a Gáboréktól kaptuk. Az eredetileg tíz centis ág négy hónapig várt mozdulatlanul, aztán fél év alatt bő háromszorosára nőtt, és sok oldalhajtást is hozott, így ma kicsit meg is ritkítottuk. Ha megsérül a növény felszíne, akkor fehér tejszerű nedv buggyan ki belőle, amely állítolag nagyon mérgező. A másik kaktuszt valamilyen epyphillum fajként azonosítottam az interneten, és állítólag a világon legszebb virágot hozó kaktuszfajta. Az eredeti két pici ágat otthonról, a lépcsőházból hoztam, de most már rá se lehet ismerni a növényre! A képen nem látszik, hogy az első két ág hátul a párkányon kétoldalra 30-40 centire elnyúlik. Jó lenne egyszer a virágját is megcsodálni. Van még egy pici gömbalakú kaktuszunk is, de azt csak két hete vettük. A párkány jobb szélén álló nagy bokor a csilink, Zoli tenyészetéből. Kicsit későn palántáztam, aztán nyáron Egérnél az irodában lakott, így csak most kezdett paprikákat növeszteni. A zárt térben én és egy nullás ecset jelentettem a méhecskét, de sikeresen: most 23 pici csili van rajta és még mindig virágzik. Kíváncsian várjuk, hogy mikor érik meg az első termés. A párkány legszélén egy lándzsalevél (pletyka) is burjánzik. Ja, és majdnem kifelejtettem, az üresnek tűnő cserépben most hajtanak ki a bazsalikomok. 

Hát ez a kiskertünk, gereblye még nem kell hozzá, de azért kétnaponta kitárgyaljuk, hogy halad a növekedés. Megyek is, délután óta nem néztem meg őket!

 

Címkék: otthonunk szobanövény

A bejegyzés trackback címe:

https://bartok-partay.blog.hu/api/trackback/id/tr391443907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása