Bartók-Pártay Clan

A - már nem is olyan - frissen alakult Bartók-Pártay klán blogja.

Friss topikok

  • gesztenyecico: @mindenlébe: Hehe :) Ez edes, Emma szuper fej, imadom amiket mond :) (2011.10.21. 12:07) Kedvenc nadrag
  • mindenlébe: okos!!!! :) (2011.10.20. 23:12) Futes
  • mindenlébe: huha, dolgozo Anyuka lettel! Elvezd ki minden elonyet, es ne legyen lelkiismeretfurdalasod. A gyer... (2011.09.14. 21:44) Elso nap az irodaban
  • mindenlébe: heheee, ez isteni :):) (2011.08.26. 22:26) Pillanatok
  • mindenlébe: Boldog szülinapot Gordi!!! Mi is örülünk hogy vagy :) (2011.08.09. 21:52) Eltelt egy ev...

Gordi tizenegy honapos

2011.07.12. 16:00 | gesztenyecico | 2 komment

Ez a honap valahogy elszallt, ketyeg az ora az elso szulinap fele. Megint nagyobb lett, ugyesebb, gyorsabb es a honap hozott egy ujabb fogat, igy hat fogacskaval buszkelkedhetunk. Nezzuk csak.

Mozgas. Volt egy het stagnalas jaras teren, de most ujult erovel vagott neki, kitartoan probalkozik, masfel-ket metert is megtesz tipegve, es ami nagy ujdonsag, hogy nem csak akkor indul neki, ha mi kitart karokkal varjuk es biztatjuk, hogy jojjon, hanem maganak talal feladatot, ellepked a szektol a szekrenyig, az agytol az ajtoig... Termeszetesen a fo kozlekedesi mod azert meg mindig a nagykezlab. Ujdonsag, hogy kapaszkodas nelkul is fel tud allni, azaz a szoba kozepen segitseg nelkul, ugyis hogy guggolasbol felegyenesedik, es ugy is, hogy negykezlab kinyujtja a labat, aztan felemeli a felsotestet. Tehat eleg jo az egyensulyerzeke. Es vegre megtanult lemaszni az agyrol es a kanaperol szabalyosan, elaraszol a szeleig, megfordul, lehasal, leteszi az egyik labat, es mikor az a foldre er akkor leteszi a masikat is. Ez nagy haladas! A finommozgasa is erezhetoen alakul, finoman lapoz, ujsagot is tud (ha akar), az ujjaval probal koroket irni, ahogy mutatom neki, hogy milyen a kerek alakja a kepen, megnyomja a gombot az utcan a zebranal es bekapcsolja a kavefozot. Es allandoan mozog, ALLANDOAN!

Kommunikacio: A multkor taglalt "miauuu" azota tagabb ertelmet nyert. Mar nem csak a macskak miau, hanem barmilyen allat, a kacsak is :) Kivetelt a kutyak kepeznek, akik rovid vakkantasszeru "ho-ho-ho" hangra hallgatnak. Az autoknak berreg. Nekem meg "mamamama"-zik. Azthiszem. Es elhangzott vegre egy teljesen igazi szo is, bar egeszen biztos vagyok benne, hogy jelentes nem tarsul hozza, csak ismetelgeti, mert jo a dallama es sokat hallja. Ez pedig a "hinta", bar sokszor inkabb csak "hnntaaa" vagy neha egeszen "hangya"-nak hallatszodik. Emmatol tanulta el szerintem, mert Emma enekelgeti gyakran, hogy hinta-palinta, es en is raszoktam, hogy csak ugy dudolgatom itthon. Gordi meg utanozza, raadasul a megfelelo dallamra. Nagyon vicces :) Ezt aztan tovabbfejlesztettuk, szinten Emma hatasara, aki az utolso sornal, mikor az jon, hogy "elkapjuk a ..." vigyorogva kiabalja, hogy "pacsir-TAAAAAT". Most ott tartunk, ha en idaig jutok a notaban, akkor Gordi is kiabal, hogy "DAAAAA" es vigyorog :) Igaz, hogy a "pacsir" reszet nem varja meg a szonak, de ez reszletkerdes, dolgozunk rajta. Ezeken kivul sok a babaduma, leginkabb cernahangon sikitja, hogy "tatata-tattatta", mindezt vagy a legnagyobb boldogsaggal az arcan, vagy epp meltatlankodva, mikor hogy. Amugy mutatja amit szeretne, es ha nem talaljuk el eleg hamar, akkor merges. Mutatja a poharat az asztalnal, ha szomjas (gyakoroljuk, hogy a kezebe kapja az egeszet, es tenyleg egyre kevesebbet ont magara), es legyintessel jelzi, ha nem azt a falatot keri amit nyujtunk fele. Az ablakbol kiszurja, ha galamb ul szemben valamelyik hazteton, es amig nem helyeselunk, hogy tenyleg madar van ott, addig megall az elet.

Alvas. Ezt inkabb majd egy kulon posztban, vagy posztokban. Dolgozunk az ugyon, mert kicsit besokalltam a faradsagtol. Nem, nem alussza at az ejszakat, tegnap ugyan volt egy negy oras nyugis szakasz (khm, ez nalunk nagyon jonak szamit!), de negytol fel nyolcik pontosan 30 percenkent ebredt. Nekem ez kicsit sok... Arrol nem is beszelve, hogy a napkozbeni alvasok az elmult masfel hetben teljesen kiszamithatatlanna valtak, az altatas meg minden mercevel nezve kesz tortura. Tudom, hogy jon a foga, mindig nyalas, harapdalj a kezet es mindent amit er, es hogy ez nem konnyu idoszak neki, de akkoris.

Eves. Nem panaszkodhatunk, megjott az etvagya. Gyakorlatilag mindent eszik amit mi, legfeljebb nem olyan formaban. Altalaban minden etkezesnek van kanalas verzioja, es kezzel csipegetheto resze is. Szereti a fuszeres kajakat, barmilyen porkolt vagy paprikas dolog nyero nala. Husidarabokat csipegeti ha ele teszuk az asztalra, zoldsegek inkabb kanalrol mennek eredmenyesen, a halat szereti. Egyre gyakrabban tiltakozik, hogy ha mast adunk neki mint ami a mi tanyerunkon van, ha valamibol van kicsi meg nagy darab, akkor neki a nagyobb kell, de sose tomi a szajaba az egeszet. Ha tobb kajadarab van elott eaz asztalon, akkor lesopri, szoval egyszerre csak egy darab teszta vagy husicafat lehet elotte. Gyumolcsokkel hadilabon all, pureben barmit, gyumolcslevet barmit (mondjuk nagyon meg akarta kostolni a grapefriutot, de azt a fintort filmezni kellett volna :)), de darabos gyumolcsot csak kortet, es neha szolot, afonyat vagy almat. Banant nem hajlando. A sajtot szereti, de csak ha olvadt formaban van a kajaban, amugy nem hajlando dolgozni vele, szopogatja aztan kikopi. Egyebkent is sokszor van, hogy ha valamit kap, az elso falatot kitolja a szajabol, gondolkodik, de utana hajlando rendesen enni belole. Ugy latszik ilyen megfontolt eves teren...

Jatekok. Konyvek lapozgatasa, es mindenfele kepek mutogatasa, kisautok tologatasa berreges kisereteben barmilyen mennyisegben, szivacs epitokockak kavarasa a dobozban, forma beillesztgetos kirako (shape sorting), es sok sok maszkalas, fogocska, lepcson maszas.

Erzelmek. Nagyon bujos, nagyon tud olelni, odadugni az arcat, vallunkhoz simulni. Most par napja megint extrem anyas kedveben van, es reggel kepes attol sirva fakadni, ha kimaszok az agybol, pedig a szobaban maradok. Idegenekkel nehezen oldodik, es a tul intenziv kozeledesre tartos ellenszenvvel reagal. De ha valaki megtartja a kello tavolsagot eloszor, es nem nyomul, akkor elobb-utobb Gordi kezdemenyez, kivancsian, mosolyogva, baratsaggal. Akiket viszont jol ismerunk (Annaek, Kristofek, Hannahek...) azokat izgatottan udvozli nagy mosolygassal.

Kihagytam valamit? Biztos, de most probald meg a gyereket osszesuriteni egy posztban :) 

 

Címkék: evés beszéd gordon hóforduló babamozgás

A bejegyzés trackback címe:

https://bartok-partay.blog.hu/api/trackback/id/tr923060868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mindenlébe 2011.07.15. 21:58:09

hihetetlen milyen utemben fejlodik :) es hogy mar lepeget, ez egeszen kulonleges. nem ismerek mas babat aki ilyen koran kezdte volna!

gesztenyecico 2011.07.16. 22:16:14

jaj, jaj, igen egeszen kulonleges ;D (termeszetesen egesz Gordi az :))
A rekord amirol tudok, az egy kedves baratnom, aki allitolag 9 honaposan indult neki ketlabon... Gordi egyszeruen nem fer a borebe, tenyleg egy sajtkukac, gondolom ez osszefugg azzal, hogy a koordinacioja jol fejlodik. Meg annyira jo nezni, ahogy aprankent uj dolgokat fedez fel, ert meg a vilagbol!
süti beállítások módosítása