Bartók-Pártay Clan

A - már nem is olyan - frissen alakult Bartók-Pártay klán blogja.

Friss topikok

  • gesztenyecico: @mindenlébe: Hehe :) Ez edes, Emma szuper fej, imadom amiket mond :) (2011.10.21. 12:07) Kedvenc nadrag
  • mindenlébe: okos!!!! :) (2011.10.20. 23:12) Futes
  • mindenlébe: huha, dolgozo Anyuka lettel! Elvezd ki minden elonyet, es ne legyen lelkiismeretfurdalasod. A gyer... (2011.09.14. 21:44) Elso nap az irodaban
  • mindenlébe: heheee, ez isteni :):) (2011.08.26. 22:26) Pillanatok
  • mindenlébe: Boldog szülinapot Gordi!!! Mi is örülünk hogy vagy :) (2011.08.09. 21:52) Eltelt egy ev...

Jelentes a kajafrontrol

2011.03.02. 19:01 | gesztenyecico | 4 komment

Tobb mint egy honapja kinaltuk az elso falat almapuret Gordinak, azota sokminden tortent, de leginkabb az a helyzet, hogy hiaba minden lelkesedes, nem nagyon eszik, vagy legalabbis annyit biztos nem, hogy jollakjon. Ma delutan peldaul "megevett" fel banant, egesz pontosan darabonkent a szajaba tuszkolta, megragta, majd kikopte. Figyeltem, egyszer sem nyelt kozben, de ha hagyom, a banan masik felet is elpepesiti nekem.

Kozben bennem is ulepedett ez az egesz hozzataplalos kerdes. A kezdet olyan magatolertetodo (-nek tunt), kinaljunk valami kis semleges gyumolcsot vagy zoldseget, almat vagy kortet, aztan egy kis repa, sutotok... szepen puresitsunk, aztan... aztan mi? Nem talalni ket egyforma ajanlast, pedig alaposan koruljartam a temat. Neztem konyveket, orvosi ajanlasokat, blogokat es mindenfele internetes oldalt, es egyre aggasztobb volt az osszevisszasag, tetezve azzal, hogy az egesz maszlag eleg tavol all attol amit a szuleinknek majd 30 eve tanacsoltak. Es mig mondjuk altatas vagy sirni (nem) hagyas teren az osztoneim eleg jol mutattak a (legalabbis nekunk) helyes utat, a belso hang neman hallgat es nem segit abban a kerdesben, hogy mikor adhatok sajtot eloszor a gyereknek? Es akkor jottek a kerdesek, mikortol lehet joghurtot, mikortol hust, mikor a tojast, na meg a favorit tema, hogy mi van a glutennel, azaz a liszttel, aztan az egesz puresitesben megingott a bizalom (volt egyaltalan?) sot, ez az alma dolog sem ilyen egyszeru, mint kiderult. Barki barhol irt a hozzataplalasrol, mindenki megmondta a tutit, az egyeduli es biztos udvozito utat, csak az a baj, hogy mindenki mast. Es ez nagyon nagyon zavart. Mert az osztonom azert azt megsugta, hogy az egy eves szuletesnapjan nem kattan at valami a gyerekben, amitol hirtelen ehet tojasfeherjet, de elozo nap meg szigoruan nem. Ezert aztan eleve hiteltelennek talaltam minden olyan tipusu tablazatot, hogy rizspeppel KELL kezdeni, brokkolit CSAK 8 honapos kortol szabad adni, glutent meg egy eves korig SEMMIKEPP. (Az etelek es eletkorok szabadon felcserelhetok es behelyettesithetok, szinte barmilyen variacio megtalalhato valahol.) Legalabb irnak oda, hogy korulbelul, lehet, ajanlott, vagy a legfrissebb kutatas szerint, termeszetesen hivatkozassal. Mert a nagy bongeszesben kiderult, hogy az olyan alapszabalynak velt dolgok, hogy epret ne adjunk kisbabanak sem ervenyes feltetlenul (Angliaban teljesen oke peldaul), mert a foldrajzi, kulturalis tenyezok egy extra csavar a teman. Az olasz kisbaba nem eszik pastat egy eves koraig? A francia baba tenyleg nem kostol camambert? De az tuti, hogy a feleves kis eszkimo reszelt almat es rizspepet is maximum konyvben latott. A puresites kontra darabos kajarol meg mar ne is beszeljunk.

Szoval eleg nagy volt a zurzavar, es nem talaltam azt amit kerestem, hogy valaki leirja, hogy ezek nem kobe vesett szabalyok, de foglalja ossze azt a par tenyleg fontos dolgot, amit mint egy sorvezetot lehet hasznalni, es indokolja is meg, hogy miert ezek, es mennyire szigoruan veve. Es mivel az interneten tenyleg mindent meg lehet talalni, termeszetesen ezt is, raadasul ott ahol mar tenyleg nagyon sok hasznos infot talaltam, nagyon alaposan es korrektul talalva. Felicitasz blogjan, itt. Fellelegeztem, ugy ereztem szabad utat kaptam, megse harapjak le a fejem ha a meg nem 7 honapos Gordi ragcsal egy kis pipihust es borsoszemnyi joghurtot lenyal a kanalamrol, es kozben nem rajong a repapureert. Tudom, hogy ez kicsit olyan, hogy addig keresgeltem mig valaki le nem irta azt amit godolok, amolyan onmegerositeskent, de szeretnem hinni, hogy ez annal kicsit tobb. Turelem, nyugalom es kreativitas, ez lett a jelszavunk.

Na, de nezzuk mi ujsag az etetoszekunk tajan. Gordi kostolt mar almat, kortet, szolot, banant, sutotokot, edeskrumplit, repat, paszternakot, barackot (sargat es oszit is), csirkehust, humuszt, joghurtot, fott rizst es egy falat kenyeret. Jatszott a parolt zoldbabbal, salatalevellel... Az latszik hogy minden erdekli amit mi eszunk, a reggeli joghurtot azert is engedtuk neki kostolasra, mert egyszeruen elszedte Albatol a kanalat, tolem meg a joghurtos poharat. Kicsit meglepodott, de aztan nyitotta ujra a szajat, de egyelore nem kapott tobbet. A husit es a humuszt imadta, a korte kedvenc, az alma es a sutotok elmegy, az edeskrumplit tomte a szajaba, majd egy nagy berregessel szetteritette az asztalon, a banannal jatszik leginkabb, a repat viszont nem hajlando semmilyen modon a szajaba venni. A kenyeret erdeklodessel elnyammogta, de ezt extran komolyan vesszuk, hogy lassuk mi a reakcio, de egyelore ugy tunik jol birta, semmi extra. Mindent kinaltam mar purekent is, de nem vagyok az a szajaba tomos fajta, igy ez ugy megy, hogy meglatja a kanalat, kinyujtja a kezet es a szajaba vezeti. Majd meglepodik, a kovetkezo kanalnal mar a szaja elott harom centivel megtorpan, es a masik kezevel leszedi a puret a kanalrol es maszatol. Valami azert jut a szajaba, ami aztan ki is jon igy vagy ugy, fogamam sincs, hogy mennyit nyel le. Szoval ez nem tul hatekony. Almat es kortet ugy eszunk, hogy en leharapdalom a hejat, aztan segitek neki tartani, o pedig szopogatja, ragogatja amig kedve van. Ez joval kevesebb ragaccsal jar, es egyertelmuen tobbet eszik. A husit bennszulott modjara eloragtam neki, nyami, ez nagyon bejott. Az edeskrumpli es a tok darabban bent, fogta, csocsalta, lenyalta a kezerol, koncentralt, elvezte, aztan egyetlen hatarozott mozdulattal minden lesoport az asztalrol :) Es van egy uj szuper eszkozunk is, a halos eteto. Itt a haloba kell betenni a kajat, aztan ra lehet csavarni a nyelet es a halobol kiragogathatja, szopogathatja a gyerek az etelt. Nem kell puresiteni, es nala van az iranyitas. Gordinak nagyon bejott, azonnal rajott mit kell vele csinalni, egyetlen hatranya, hogy a halot eltakaritani muveszet (vagy szenvedes?). 

Egy honap utan itt tartunk. Kostolgat, latom, hogy ugyesebben forgatja a falatot a szajaban a nyelvevel, elvezi, erdeklodik es egyelore ez a legfontosabb. En meg erzem, hogy fokozott uzemmodban allitok elo tejet...

Címkék: evés gordon

A bejegyzés trackback címe:

https://bartok-partay.blog.hu/api/trackback/id/tr242705068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mindenlébe 2011.03.05. 22:51:47

nagyon ügyik vagytok! csak így tovább.

megnéztem Felicitaszt, az ő vezérfonala, hogy a józan ész vezessen, próbálj ki dolgokat és figyeld a babád. értem én,de nem értem hogyan tudom megfigyelni h a gyerek szervezete készen áll -e a tejre vagy a narancsra. A családban ráadásul rengeteg féle allergia és tejérzékenység és ekcéma és asztma van jelen, ebből ekcéma már Emmánál is. ezért én elhatároztam, hogy a gyerekorvos által adott táblázat lesz a Biblia, kiragasztottam a konyhafalra, betartottam és betartattam, napra pontosan. Nekem nyugalmat adott és iránytűt, és racionális fogódzót a "feles tej" bevezetése ellen...:) szóval az a jó ha mindenki megtalálja az irányvonalát, és azt követi. sok sikert! R.

gesztenyecico 2011.03.06. 13:07:04

@mindenlébe: Teljesen egyetertek! Szerintem a Feliciatsznal sincs leirva mas, ha nalatok tobbfele allergia elofordul a csaladban, akkor nyilvan fokozottan erdemes figyelni, hogy semmit ne siessetek el. Nalunk semmelyik oldalrol nincs ilyesmi szerencsere.
De az tovabbra is nagyon zavar, hogy az egyik tablazatban az van X etelre, hogy 8 honapos kortol, a masikban az hogy 10 honapos kortol. Akkor nekem az egesz napra szamolgatas kicsit hiteltelenne valik. Es akkor itt a problema: merjek egy "iskolat" talalomra kivalasztani es ahhoz ragaszkodni tuzon vizen at, vagy merjek a sajat fejem utan (nyilvan azert esszel) valogatni a tablazatok egyes elemei kozott? Egyikrol sem gondolom, hogy az a jo megoldas, mert pont az szerintem a lenyeg, hogy nem lehet ebben a kerdesben (sem) szigoru, a vilag osszes babajara ervenyes szabalyokat szabni. Ha belefer, hogy az egyik baba 7 honaposan kuszik, a masik csak 9 honaposan, akkor az is logikusnak tunik, hogy elofordulhat, hogy az egyik 7 hosan sem puffad a brokkolitol, a masik 9 honaposan is, nem? Akkor az egyiknel probalkozhatok a brokkolival, a masiknak meg akkor sem adok, ha tablazat szerint mar egy honapja ennie kene. En kb ilyen szinten ertettem most a rugalmassagot (mas meg nyilvan maskent fogja).

mindenlébe 2011.03.06. 13:26:14

@gesztenyecico: persze, igazad van a varianciával kapcsolatban. de szerintem még az is szempont, hogy érdemes -e 2 hónappal előbb brokkolit adni és megvárni h esetleg puffad, vagy csak 2 hónappal később adod, és még 89 évig annyit eheti amennyit csak akar? a nagy probléma uis az allergizáló ételeknél van, pl eper, mogyoró, paradicsom, narancs, ahol ha túl korán adod, egy életre allergiás lesz tőle...ezért érdemesebb sztem a szigorúbb táblázatot követni.

gesztenyecico 2011.03.06. 22:25:55

@mindenlébe: Na, most hogy eloben kitargyaltuk a dolgot kicsit okafogyott itt valaszolnom :) inkabb az utokor kedveert dokumentalom, hogy tulajdonkeppen egyetertettunk (ugye?), hogy idegesito a kulonbozo ajanlasokban az elteresek, ugyanakkor az allergizalo etelek eseten (tojas, gluten...stb) erdemes ovatosnak es extra figyelmesnek lenni. Azt nem tudom, hogy a brokkoli pont mennyire kritikus, a puffadas allergia kerdese lenne? A narancs kapcsan meg eszembe jutott, hogy minden regebbi konyv (pl. Dr Spock) azzal kezd, hogy harom hetes babanak kezdjunk adni narancslevet a vas miatt... Nyilvan ez tulhaladott ma mar, csak jelzi, hogy idoben is mennyire valtoznak ezek a velemenyek. Es hamar allergia, linkelem a Felicitasz masik, szerintem szuper, cikket is (felicitasz.blog.hu/2011/02/23/adjunk_e_kekszet_az_othonaposnak_avagy_hogyan_olvassunk_szakirodalmat_mar_megint), egyreszt arrol, hogy lehet, egyes allergizalo eteleknel nem a halogatas a celravezeto, illetre arrol, hogy ezeket a tanulmanyokat es ajanlasokat hogy erdemes olvasni.
Persze ettol nekunk meg van egy szem gyerekunk es nekunk kell eldonteni, hogy ennek az egynek akkor most adunk X kajat, vagy jovoheten, vagy kesobb. :)
süti beállítások módosítása