Bartók-Pártay Clan

A - már nem is olyan - frissen alakult Bartók-Pártay klán blogja.

Friss topikok

  • gesztenyecico: @mindenlébe: Hehe :) Ez edes, Emma szuper fej, imadom amiket mond :) (2011.10.21. 12:07) Kedvenc nadrag
  • mindenlébe: okos!!!! :) (2011.10.20. 23:12) Futes
  • mindenlébe: huha, dolgozo Anyuka lettel! Elvezd ki minden elonyet, es ne legyen lelkiismeretfurdalasod. A gyer... (2011.09.14. 21:44) Elso nap az irodaban
  • mindenlébe: heheee, ez isteni :):) (2011.08.26. 22:26) Pillanatok
  • mindenlébe: Boldog szülinapot Gordi!!! Mi is örülünk hogy vagy :) (2011.08.09. 21:52) Eltelt egy ev...

Mar megint babakaja

2011.03.31. 14:22 | gesztenyecico | 2 komment

Megint tanultam valamit. Az Anna ajanlott egy amerikai babahozzataplalos honlapot, most azt bujtam ket napig, es par dolog vilagossa valt. Bar az ajanlasok az oldalon, hogy mit mikortol lehet a babanak adni, szerintem eleg szigoruak, vagy legalabbis a fellelheto tablazatok kozul szerintem a szigorubbak koze tartozik, az ajanlasokhoz magyarazatot is fuz, ami ritka, de nagyon hasznos. Igy vegre vilagossa valt par dolog, es kezdem azt is megerteni, hogy a kulonbozo hozzataplalasi ajanlasok miert kulonboznek, es hogy mit is jelent az, hogy mindenki figyelje a sajat gyereket, es ugy alkalmazza az ajanlasokat. Meg amugy sem szeretem az olyan tanacsokat, amikhez nincs indoklas, CSAK. Az oldal a wholesomebabyfood, ajanlasok, receptek, meg a sajat reklamjaik, nyilvan.

Szoval ami szamomra se volt eddig teljesen vilagos, hogy a tiltolistas babakajak nem ugyanazert vannak a tiltolistan. Most utolag belegondolva vicces egy kalap ala venni a mogyorofeleket, a citrusfeleket, az epret, a mezet es a szolot. Plane, hogy a szolot sok lista azert tartalmazza, hogy ne jusson senkinek eszebe egesz szem szolot adni a kisbanak, mert megfullad. A szolovel amugy semmi baj. A mez is kicsit kilog a sorbol, az a botulizmus veszelye miatt van, amugy a mez nem allergen. Na de a tobbi... Ket csoportra kene bontani a tobbi tiltolistas kajat, azokra amik allergias reakciot valtanak ki (tehat az immunrendszer reagal rajuk) es azokra amik etel intoleranciat, tehat az immunrendszer nem jatszik szerepet a reakcioban. Az allergeneknel az a kerdes, hogy mikor vezessuk be, hogy az (esetleg eleten at tarto) allergia eselyet csokkentsuk, az intoleranciat okozoknal viszont arrol van szo, hogy a gyerek mar keszen all-e a megemesztesere vagy sem, de ennek nem hosszutavu kovetkezmenye van. En nem tudtam, hogy peldaul a citrusfelek sem allergenek, hanem intoleranciat okozhatnak a savassag miatt, azaz ha a kajaban van ket csepp citromle, azzal semmi gond, es ha egy egesz narancs megevesetol pottyos is lesz a gyerek, lehet hogy ket het mulva mar elbir vele. Nem azt akarom mondani, hogy most egy egesz narancsot adok Gordinak, hanem orulok, hogy kicsit jobban ertem mirol van szo. Meg egy masik kerdesre talaltam valaszt, hogy hogy lehet az hogy az eper az allergenek kozott szerepel, megis sok babakajaban van... igen, de azokban magas hofokon kezelt formaban, amikor az allergias rekciot kivalto feherje (nagyreszt) lebomlott. Az oldal mas allergeneket is felsorol ahol a hokezeles csokkenti a hatast, igy erdemes nem nyersen kinalni oket eloszor. 

Szerintem hasznos bongeszni az oldalt, legalabb halvany elkepzelesem van most, hogy mivel miert erdemes vagy nem erdemes varnunk.

 

 

Címkék: evés

A bejegyzés trackback címe:

https://bartok-partay.blog.hu/api/trackback/id/tr962788131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mindenlébe 2011.04.01. 21:21:06

na most jól összezavartad a világképemet :) nem értek semmit, főleg h az intoleranciában nem játszik az immunrendszer.... de mindjárt elolvasom a honlapot.

gesztenyecico 2011.04.03. 00:25:35

jaj, nem zavarodast akartam okozni :) egy jo adag bongeszes utan nekem tisztabb lett par dolog, de tenyleg a honlapot nezd meg, en itt inkabb csak reklamoztam :)
süti beállítások módosítása