Bartók-Pártay Clan

A - már nem is olyan - frissen alakult Bartók-Pártay klán blogja.

Friss topikok

  • gesztenyecico: @mindenlébe: Hehe :) Ez edes, Emma szuper fej, imadom amiket mond :) (2011.10.21. 12:07) Kedvenc nadrag
  • mindenlébe: okos!!!! :) (2011.10.20. 23:12) Futes
  • mindenlébe: huha, dolgozo Anyuka lettel! Elvezd ki minden elonyet, es ne legyen lelkiismeretfurdalasod. A gyer... (2011.09.14. 21:44) Elso nap az irodaban
  • mindenlébe: heheee, ez isteni :):) (2011.08.26. 22:26) Pillanatok
  • mindenlébe: Boldog szülinapot Gordi!!! Mi is örülünk hogy vagy :) (2011.08.09. 21:52) Eltelt egy ev...

Gordi tizennegy honapos

2011.10.11. 23:11 | gesztenyecico | Szólj hozzá!

Vegre megmertuk, 9,8 kilo, egy hajszallal az atlag alatt, es 80-81 centi hosszu lehet, ami visoznt atlag folotti, de nem birtuk pontosan megmerni a sajtkukac hosszat. Ruhabol mar inkabb a 86-st hordja, a kisebbeket nem tudom joerzessel begombolni rajta. A legjobban azon latni a novest, hogy neha varatlan dolgokat eler mar, amirol eddig azt hittuk, biztonsagos magassagban van :) Es a honap elejen a nyolcadik fog is megerkezett.

Hogy errol a honaprol mi a legintenzivebb erzesem? Az, hogy egy pillanatra sem all meg, hogy egyfolytaban jon, megy, pakol, felmaszik, es egy pillanatra sem all be a szaja. Hihetetlen, de egyfolytaban dumal, hangosan meghozza, es mutogat is, es ha az ember nem valaszol, reagal azonnal, akkor ha lehet meg egy fokkal hangosabb megismetli es topog is hozza :) Na, igen, a topogas... neha viccbol csinalja, elvezi, de neha a “most azonnal akarom” kiseroje, amolyan elo-toporzekolas. Ilyenkor szoktunk Albaval egymasra sanditani, hogy te jo eg, mi var meg rank!

A jarasa termeszetesen meg magabiztosabb mint volt, probal neha szaladni, de termeszetesen a szabalyos futas, mikor mindket laba elemelkedik a foldtol, meg odebb van. De azert gyorsan bir lepkedni :) Probal mindenre felmaszni, szekre felkapaszkodni (aztan ott vigyorogva ulni, mint a nagyok), es probalja felhuzni magat karbol, a melyhuto tetejebe kapaszkodva, asztal szelebe...stb. Hamar az elorefele lepdeles jol ment, elkezdett oldalra es hatra is lepkedni, kiserleti jelleggel, kulonosen azt elvezi, hogy elottem all, ahogy en ulok a foldon, elkezd hatralni, majd mikor hozzam er, az olembe csuccsen. Par napja pedig azzal kiserletezik, hogy forog a tengelye korul, ezt rettentoen elvezi, probalja mindket iranyba, latszolag azert el is szedul egy ido utan, akkor ossze-vissza imbolyog es nagyon rohog hozza. Es vegre “tancolni” is elkezdett, ez egyertelmuen a Dorka hatasa, nyomogatja a rettenetes zenelos jatekot, es vigyorgva vezenyel a mutatoujjaval hozza, neha meg a feneket is riszalja picit, ez egeszen zabalnivalo mutatvany.

Kozben erdekes figyelni a tererzekelesenek alakulasat. Ha par centis szintkulonbseg van elotte, peldaul egy nagyon alacsony jardasziget, akkor arra figyel, ugyesen lelep rola (felfele ugye ezek sokkal konnyebbek, mert csak maszni kell), de ha annal nagyobb, akkor vagy megall a szelen es nyujtja a kezet, hogy fogjam meg es segitsek (ez a jobbik, de ritkabbik eset), vagy egyszeruen legyalogolna rola kamikaze modon. Tehat ha ketlabra all az agyon, lepcso tetejen all...stb, azonnal eletveszelyes helyzetek adodnak. Erdekes nezni, hogy kikerul-e dolgokat. A lakas nagyon ismeros reszein mar tudja, hogy ha nem eri el amit akar, meg lehet kerulni az agyat, aszalt...stb, es akkor odajut ahova szeretne, de uj helyen ez nem megy, maximum megprobal atmaszni az akadalyon, de a kerulout nem jut eszebe, nem latja. De ha jol emlekszem ebben a korban ez meg tokeletesen termeszetes. Csak vicces nezni, ahogy peldaul benyul a zoldsegeskosar racsan, megragad egy almat, es nem erti, almastol mar miert nem fer ki a keze, es kozben nem all ossze neki a kep, hogy ha a kosar tetejen nyul be, akkor nem lenne semmi gond.

Ugy erzem szocialisan is kinyilt. Nem tudom, hogy ebben mekkora resze van eletkori sajatossagnak, es mennyire szamit az, hogy meg kellett szoknia masokkal is van elet (azaz rajtam kivul, elsosorban Krisztaval), de sokkal nyitottabbnak erzem. Mosolyog idegenekre, integet a buszvezetonek, kukucskalosat jatszik idegen nenikkel a buszon, a jatszoteren megy mas gyerekek utan es meg akarja oket fogni... ezek ket honappal ezelott elkepzelhetetlenek lettek volna. Kozben meg viccesen szegyenlos lett, vendegsegben odamegy a hazigazdahoz, ravigyorog, valamit bohockodik, aztan szalad vissza hozzam, a hatam moge bujik, onnan les ki vigyorogva.

Az alvasigenye nagyon hullamzo. Van het, hogy a napkozbeni masfel oras delutani alvasa melle, este nyolckor mar kidol, es a szokasos ejszakai menetrend mellett reggel majdnem nyolcig alszik, a kovetkezo heten meg ugyanennyi napkozbeni pihenes utan tizkor alig lehet letenni, es het elott mar kukorekol. Aztan megint valtozik, pont mikor raallnek az uj rendre. Az ejszakak a szokasosak, vannak jo napok, es ketszer ebred csak, mar epp elbiznam magam, hogy haladunk valahova, aztan visszaall a negy-ot ebredesre. De ezek is valtozoak, neha par perc szopi eleg neki, es fordul el, alszik tovabb, neha fel oran at is tart a musor, szopizik, elenged, sir, visszajon, simogatom, forgolodik, elszunnyad fel percre, felsir, szopi... ezek farasztoak, mert a vegere en mar annyira eber vagyok, hogy alig tudok visszaaludni a faradsag ellenere. Neha kifejezetten az az erzesem, hogy duhos lesz, hogy miert nem jon eleg gyorsan es eleg intenziven a tej. Sziv, sziv, aztan duhosen felnyog, az oldalamracsap, meltatlankodik. Szegeny nem ehhez van szokva, regen elso szora spriccelt a nedu, de hat az regen volt. Masfel honapja elek melltartobetet nelkul, ezt a reszet kifejezetten elvezem, hogy nem csorog allandoan. Gordinak nyilvan mas a velemenye. Napkozben altalaban egyszer, maximum ketszer szopizik, neki lenne kedve kicsit tobbet is, de oszinten, nekem meg nem nagyon. Neha latom rajta, hogy csak azert jut eszebe, mert nincs jobb otlete, es hat azert unalomuzo cumi nem szeretnek lenni. Masreszt meg, hogy novelje a tejleado reflexemet, a kezevel is szorgosan dolgozik rajtam, ami nagyon fajdalmas tud lenni, nem kimel, a mellkasom tele apro karmolasokkal, egy anyajegyem mar banyja a dolgot, ha meg nem hagyom neki, nagyon felhaborodik, igy probalom kompromisszumra ravenni, hogy piszkalja a nyakam, de a szerencsetlen mellbimbomat hagyja beken. Valtozo sikerrel.

A honap uj szavakat is hozott, Gordi szotara bovult a nagyon fontos “nem” szoval, amit egy hanyag kezlegyintes es fejrazas is kiser altalaban, de ha belejon, neha akkor is mondja amikor nem kene, igy parszor elofordult mar, hogy a “kersz banant?” kerdesre a nemleges valasz erkezese utan azert harapott egy nagyot a bananbol. Megtanulta a “de” szocskat is, de ezt nem hasznalja meg mindig jol, illetve mondja azt, hogy “oppa” vagy “appa”, es ez a “hoppa” megfeleloje, teljesen jo hangsullyal, de ezt is sokszor inkabb csak ismetli utanam, es nem aktivan hasznalja. Neha probalkozik valami “anya” szeruseggel, vigyorogva a mellkasomra bok es mond valamit, ami mindig kicsit maskent hangzik. A hangutanzo szavak is sokasodtak, a bagoly mondja, hogy uhu (inkabb ugy, hogy uhuhu, kicsit mint a majomhang), neha mondja a kacsa, hogy “pap”, egyszer mar karogott a varju (de csak egyszer), a kisfarkas viszont nagyon lelkesen vonyit, kicsit a fogat is belekocogtatja. :)

A honap sztarja a repulogep volt egyertelmuen, tekintve hogy hanyszor jartunk repuloteren es mekkora Cambridge kisgepes forgalma, nem is csoda. Csak ha hallja a zugast, akkor is nez ram kerdon, mutat az ablakra, ha meg kint vagyunk, addig tekereg, mig meg nem latja - altalaban elobb mint en. Minden repulos kepet reszletesen at kell beszelni, jo helyre mutat, ha kerdem, hol az orra, farka, hol ul a pilota, hol a szarnya, futomu, hajtomu, utobbinal mutatja is, hogy forog a turbina. Nem tudja megunni. Felfedezte maganak az izeltlabuakat is, a katicabogarat finoman (khm...khm...) felcsippenti, es figyeli mozdulatlanul ahogy az utana vegigmaszik a kezen, ruhajan. Es meglehetos borzongasomra, de erdeklik a pokok, meg a pokhalok is. Illetve minden legy, muslica, mehecske, szitakoto... barmi ami repul is. A konyvnezegetes a masik nagy kedvenc, hosszan es sok idot el tud vele tolteni, termeszetesen ugy, hogy beszelgetunk kozben. Az elsoszau konyv a teszveszvaros meg mindig, a sok aprolekos keppel, csuoa olyan dologrol ami korulottunk van. Nincs nap, hogy ne venne elo (kicsit le van rongyolodva mar, sajnos tobb lap el is szakadt), es mitagadas, en is nagyon szeretem, gyerekkoromban is nagy kedvencem volt. Teljesen meglepett, hogy itt meg csak nem is ismerik, a konyvtarosno nem is hallott rola.

Eves. Az etvagyara tovabbra sincs panasz, volt ket het banan korszak, minden nap megevett ket banant, es addig nem nyugodott, mig ez meg nem volt. Par napja azonban ra se hajlando nezni, leveszi maganak a gyumolcsoskosarbol, odahozza, kozben minden tiltakozasom ellenere nyalogatja a hejat, de ha kibontom razza a fejet, hogy nem ker - volt, hogy negy-ot bontott banan varakozott a lakas kulonbozo pontjain. Es ujdonsag, hogy ket hete nem eszi meg a Krisztanal amit ebedre kuldok, az kell neki amit a Dorka eszik. Dorka viszont valamiert nem szereti a foztunket, igy a csere nem jatszik, igy Kriszta azota dupla adagot tesz el este,. De Gordinak akkoris az kell ami Dorka tanyerjan van, ha az tortenetesen ugyanaz mint ami elotte van.

Biztos megint ezer dolog kimaradt... de hat annyi minden tortenik, akar minden nap irhatnek ilyen hosszut!  

Címkék: játék evés alvás beszéd gordon babamozgás

A bejegyzés trackback címe:

https://bartok-partay.blog.hu/api/trackback/id/tr203296286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása